História

Mecsek Táncegyüttes 1955. február 25-én alakult. Alapító koreográfusa, az Erkel-díjas Simon Antal néhány esztendő alatt élvonalbeli együttessé formálta a kezdetben Mecsek Művészegyüttes nevet viselő csoportot. A folklórt feldolgozó tematikus alkotásaival a táncosok nagydíjakat, koreográfiai és szólista díjakat érdemeltek ki a Zalai Kamaratánc Fesztiválon és Szolnokon. Simon kompozícióin kívül ekkor olyan neves koreográfusok műveit mutatták be, mint Molnár István, Rábai Miklós, Kricskovics Antal és Mojszejev. A szakma ebben az időszakban háromszor ismerte el “Kiváló Együttes” minősítéssel a Mecsek produkcióját.

Az együttes 1958-tól nemzetközi fesztiválokon is bemutatkozott, legnagyobb sikerrel a San Remo-i Virágfesztiválon, a szicíliai Agrigentóban és Franciaországban, Dijonban szerepelt. Utóbbi két fesztiválról a Mecsek II., valamint I. díjjal tért haza. A számos külföldi szereplés közül említésre méltó még a három hetes skandináviai turné, mely során a táncosok Svédország és Finnország több városában színpadra léptek.

Simon Antal 15 éven át vezette az együttest, 1970-ben azonban kinevezték a Budapest Táncegyüttes művészeti vezetőjévé. Távozása után, Dezső Attila irányítása alatt tette meg a Mecsek történetének egyik leghosszabb útját: a táncosok Vietnamban vendégszerepeltek. Még 1970-ben Somogyi Tibor került az együttes élére, akit 1972-ben Bodonyi István követett. Irányításuk alatt további hazai és nemzetközi sikereket ért el a tánckar.

1976-ban Bodai József lett a művészeti vezető. Érkezése és autentikus szemlélete nagy lendületet adott az együttesnek. Újjászervezte a csoportot, s utánpótlás-neveléssel alapozta meg a jövőt. A Mecsek arculata megváltozott – a megfiatalodott tánckar előadásmódja és Bodai koreográfiai megformálása egyaránt a tánchagyományok hiteles színpadra állítására törekedett. Alkotóként megfordult az együttesnél Foltin Jolán, Timár Sándor és Farkas Zoltán “Batyu” is.

További szakmai elismeréseket Szekszárd és Balatonföldvár fesztiváljain szerzett az együttes. A nívódíjak mellett újabb kiváló minősítések jelezték a Mecsek színvonalát. A hazai eredmények mellett a külföldi sikerek sem maradtak el – Jugoszlávia, Szíria, Olaszország és Franciaország fesztiváljai mellett a táncosok nagy sikert arattak Pécs testvérvárosaiban: a finn Lahtiban, Lvovban a Szovjetunióban, a törökországi Kütahyában és a német Fellbachban is.

1993-tól, Bodai József nyugdíjba vonulásától Molnár János vezeti az együttest…