Mai együttes

Mecsek Táncegyüttes irányítására 1993-ban Molnár János jelenlegi művészeti vezető kapott megbízást. A következő esztendők során jelentős újjászerveződés zajlott le az együttesben, mely a Mecsek mai művészeti arculatának és szervezeti kereteinek kialakulásához vezetett. A tánckar fiatalokkal duzzadt fel, akikből a művészeti vezető több asszisztens és vendégkoreográfus segítetségével igyekezett egységes csapatot formálni. 1994-ben megalakult a Mecsek Táncegyüttes Egyesület, mely azóta biztos hátteret nyújt a csoport működéséhez. Új alapokra helyeződött az utánpótlás-nevelés, mely 2003 óta, a Berze Nagy János AMI megalapításától művészeti iskola formájában biztosítja a jövő sikereit.

A nagy lendülettel megindult újjászerveződés pár esztendő munkája nyomán újra az élvonalba emelte az együttest, amint azt a több alkalommal elnyert “Kiváló Együttes” minősítések (1996, 2000, 2002, 2008), valamint az országos fesztiválokon szerzett elismerések (Szekszárd: 1998, 2006, Zalaegerszeg: 2002, 2004, 2006, 2008) is bizonyítják. Az együttes a szakmai fórumokon előadásmódjával, koreográfiáival, a szólisták és a zenekar teljesítményével egyaránt sikereket aratott és megbecsülést szerzett.

A magas színvonalú teljesítményhez a művészeti vezető szerepe mellett szükséges volt a gyakorlati munkát irányító kollégák tevékenységére. Gálber Attila, aki 1998-2003 között tánckarvezető-koreográfusként dolgozott az együttesnél, elsősorban alkotásaival járult hozzá a sikerekhez. Kiemelkedő műve a “Képemlékek Mezőföldről” c. koreográfia, mely az 1998-as Szekszárdi Néptáncfesztiválon koreográfiai díjat nyert, s bemutatkozhatott a budapesti Néptáncantológián, valamint a Táncháztalálkozó programjában. Gálber távozása óta Vass Oszkár, s az őt asszisztensként, majd társ-együttesvezetőként segítő Molnár Péter vezeti a tánckart, a közelmúltban pedig Vassné Papp Viktória csatlakozott asszisztensként a munkához. Fő célkitűzésük a táncanyagok minél mélyebb megismerése, s a táncosok folyamatos technikai és stilisztikai fejlesztése. Munkájuk eredményességét a Zalai Kamaratánc Fesztiválon (2006, 2008), illetve a Szekszárdi Néptáncfesztiválon (2006) elnyert előadói nívódíjak, valamint a “Kiváló Együttes” minősítés (2008) jelzik, melyeket a tánckar hiteles és magas színvonalú előadásmódjával érdemelt ki.

A repertoár gazdagítása és a tánckar fejlesztése érdekében az együttes rendszeresen hívja meg a szakma egy-egy elismert oktató-koreográfusát. Ennek eredményeként a műsorban láthatók többek között Furik Rita, Lévai Péter, Németh Ildikó és Szabó Szilárd műveit is. Vendégkoreográfusként különlegesen új színnel gyarapította az együttes arculatát a pécsi Bognár József, akinek fantáziával és groteszk humorral teli táncszínházi darabjai újabb erényeit csillantották meg a Mecseknek. Legsikeresebb alkotásai, az Örkény művét feldolgozó “Tóték tánca”, a boxmérkőzést táncban megjelenítő “Szorító”, valamint a Karinthytól ihletett “Életem filmje”jelentős szakmai elismeréseket hoztak az együttesnek, s bemutatkozási lehetőséget a budapesti Erkel, a Thália, a Nemzeti Táncszínház, a Művészetek Palotája, illetve az Operettszínház színpadán.

Az együttes előadói színvonalának emelkedésével a sikerek nemcsak idehaza, de nemzetközi szinten is gyarapodtak – a táncosok évente részt vesznek 1-2 külföldi fesztiválon, ahol méltóképpen tolmácsolják a magyar kultúrát. 1993-2009 között 33 út során, Európa 13 országában mutatta be műsorát a Mecsek, Finnországtól Görögországig, Lengyelországtól Portugáliáig, s a tengereken túlra is eljutott a csoport: 2001-ben Tajvan szigetén, 2002-ben pedig Kanadában képviseltette magát nemzetközi néptáncfesztiválon. A külföldi vendégszereplések között az együttes külön figyelmet szentelt a határon túli magyarlakta vidékeken, Horvátországban és Erdélyben tartott előadásoknak.

A szakmai programok és a nemzetközi fesztiválok mellett természetesen elsősorban Pécsett és környékén lép fel a tánckar. Az elmúlt időszakban, évi mintegy 40 fellépés során, Baranya több mint 40 településén mutatkozott be a Mecsek. Fellépéseikre a táncosok székházukban, a Szivárvány Gyermekházban, hétfő-kedd-csütörtökön tartott három órás próbáikon készülnek. A közeljövő tervezett programja ide kattintva olvasható.

A Mecsek Táncegyüttes tagja az ország néptáncegyütteseit összefogó Martin György Néptáncszövetségnek, emellett szoros kapcsolatot tart fenn a pécsi Néptánccal a Gyermekekért Alapítvánnyal és a Berze Nagy János Alapfokú Művészetoktatási Intézménnyel.