Hírek

Szép eredményekben, sikerekben gazdag évet zárhatott a Mecsek Táncegyüttes 2023-ban

 

Az esztendő első fele számunkra a jubileumi műsorunkról szólt. Az alapvető együttesi munkán felül tulajdonképpen minden hétvégét a próbateremben töltöttünk, így sikerült a Mecsek Táncegyüttes 65+3 műsort 5 generáció kb. 200 táncosával megvalósítani a Pécsi Nemzeti Színházban. Az egyes generációkból mindenki nagyon sokat tett hozzá a fellépések sikeréhez, legyen szó a koreográfiák visszatanításáról, stílusgyakorlatokról, vagy a viseletek beszerzéséről, ezúton is köszönjük minden Mecsekesnek! A legnagyobb élmény mégis az a családias hangulat volt mindenki számára, ami az egész próbafolyamatot, felkészülési időszakot, és a műsorokat jellemezte.

 

 

Mindeközben az aktív együttes számára zajlott az élet, januárban Lendván adtunk műsort a Magyar Kultúra Napján, március 15-én pedig Pécsett a Dóm téren szerepeltünk az ünnepségen. Májusig minden hónapban tartottunk Mecsek Folk-klubot, különböző helyszíneket kipróbálva. Ennek egy érdekes állomása volt a záróalkalom május 19-én Erdély Ízei címmel, amikor is a közös tánc és nóta mellé erdélyi táncházas barátaink segítségével egy vidám micsezést, illetve jó lapádi borok kóstolását is beiktattunk.

 

 

 

A jubileumi műsort követően áprilisban két hétvégén is fellépett a táncegyüttes, 22-én a Baranyai Táncegyüttesek Baráti Találkozóján, Komlón mutattunk be két koreográfiát, majd 29-én a Tánc világnapja alkalmából Pécsett a Színház téren és a Széchenyi téren jelentünk meg.

Nyáron sem unatkoztunk, júliusban közös edzőtábort tartottunk a Bem Táncegyüttessel Alsómocsoládon, majd elutaztunk Prágába, ahol is egy folklórfesztiválon öregbítette az együttes Pécs és Magyarország hírnevét.

 

 

Az új évad korán, már augusztusban elkezdődött számunkra. Egyrészt egy kamara csapattal augusztus 20-án felléptünk a Bőköz Fesztiválon, másrészt szeptemberre több nagyobb lélegzetű felkérést kaptunk, így hamar vissza kellett rázódni a próbarendbe. Mindeközben legnagyobb örömünkre számos új taggal bővültünk, akik számára komoly kihívást jelentett, hogy néha 3-4 próba alatt meg tudjanak tanulni egy-egy koreográfiát. Szeptember 9-én Kökényben léptünk fel, majd 22-én Pécsett, a Széchenyi téren a Tanulóváros Fesztivál keretei között táncoltunk nagy sikerrel.

Ősszel is folytattuk a Csoóri Sándor Program által támogatott táncház-sorozatunkat, a Mecsek Folk-klubot, amelyet októbertől havi rendszerességgel tartunk, és folytatjuk 2024-ben is.

Októberben Siklóson adtunk egy órás műsort a Baranya Vármegyei Értékfesztiválon, majd november elején egy kisebb kamaraelőadást tartottunk az Életkerék Alapítvány Márton napi bálján. Mindeközben novemberben ellátogattunk a Szerbiába is, ahol a Vajdasági Kamaratáncfesztiválon nyert II. helyezést „A mi kölpényünk” című koreográfiánk.

 

 

November végén ismét edzőtábort tartottunk, új helyszínként Orfűt választottuk, ahol a jó hangulat mellett felkészültünk a decemberi ünnepi műsorunkra is. „Fel nagy örömre…” címmel december 13-án mutattuk be ezt a műsort a Nagy Lajos Gimnázium dísztermében, és reméljük, hogy a közönség számára sikerült az ünnepi hangulatot megalapoznunk.

A dolgos és sokszor felemelő pillanatokat adó évet mégsem tudtuk teljesen felhőtlenül zárni, mivel decemberben bezárták a számunkra eddig otthont adó Szivárvány Gyermekházat. Reméljük, hogy hamar sikerült megnyugtató megoldást találni, ahol továbbra is egyre komolyabb szakmai munkát tudunk végezni, és tovább tudjuk éltetni ezt a közösséget.